Velkommen til Naturfagsmaraton 2019/2020

Læs mere om

Naturfagsmaraton er en fest for fællesskab, sammenhold og gode idéer – et kreativt og innovativt undervisningsforløb for elever i 5. og 6. klasse med spændende opgaver og en sjov, lokal konkurrencedag. Naturfagsmaraton giver både elever og lærere unik erfaring med undersøgende og praktisk undervisning i matematik, naturfag og teknologi.  

Information til lærere og skoler om coronavirus og Naturfagsmaraton.


24.000 skoleelever fra 5. og 6. klasse på skoler i hele landet er tilmeldt Naturfagsmaraton. I år skal eleverne hjælpe borgerne i den fiktive provinsby Grønby med at løse en række spændende udfordringer. 

  • Naturfagsmaraton består af otte opgaver, som kan løses enten som en halvmaraton (fem opgaver) eller som en hel maraton (otte opgaver).
  • Eleverne arbejder med opgaverne hjemme på skolen i 12-20 lektioner.
  • Opgaverne er elevernes forberedelse til konkurrencedagene, der afvikles i vinteren og foråret 2020.
  • Her dyster op mod 20 lokale klasser mod hinanden i sportshaller rundt omkring i landet.
  • Det er de enkelte kommuner, der afgør, om kommunens skoler skal have mulighed for at deltage i Naturfagsmaraton.
  • Dernæst er det lærerne, der tilmelder klasserne.

Tre virksomhedsopgaver

Tre af de otte opgaver i Naturfagsmaraton er udviklet sammen med Novozymes, Dansk Byggeri og Dansk Akustisk Selskab. I Naturvidenskabernes Hus samarbejder vi med virksomheder og organisationer for at koble teori med praksis og gøre undervisningen så virkelighedsnær som muligt. Vi kalder det rigtige løsninger på virkelige udfordringer!

Du kan se de tre opgaver herunder.

Alle opgaver findes på naturfagsmaraton.dk, hvor du skal logge ind med UNI-Login.

SEJE ENZYMER FRA NOVOZYMES

I Grønby Laboratorie har forskerne netop modtaget nogle amylase-enzymer fra en virksomhed, der hedder Novozymes. Dem skal de bruge til at forsøge at forbedre et flydende vaskemiddel til tøjvask. Enzymer kan nemlig hjælpe med at opløse pletter på tøjet, så snavset tøj kan vaskes rent ved kun 20 grader. På den måde sparer man energi på at varme vandet op.

Se opgaven her

GRØNBY SKYWALK – I SAMARBEJDE MED DANSK BYGGERI

I Grønby skal borgerne have mulighed for at komme ud i naturen og få nogle gode oplevelser. Udenfor byen ligger en smuk klint ned til havet, hvor der er planer om at bygge en skywalk. Her skal byens borgere kunne få en svimlende god oplevelse. Grønbys arkitektfirma ”De Grønne Arkitekter” skal komme med et bud på, hvordan en skywalk kan se ud, og ønsker input fra alle borgere i Grønby.

Se opgaven her

Denne video er ikke tilgængelig, da den indeholder marketing og statistik cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

DÆMP LYDEN – I SAMARBEJDE MED DANSK AKUSTISK SELSKAB

Der er lyd næsten alle steder. Nogle steder er der meget stille, og andre steder er der masser af lyd. Nogle lyde er behagelige, og andre er så ubehagelige at høre på, at vi kalder det støj. Lyd påvirker vores helbred, og det er vigtigt at være opmærksom på, hvor der er behageligt og ubehageligt at være – både ude og inde, i fritiden, og når man er i skole eller på arbejde.

På Grønby Maskinfabrik har de fået en ny maskine. Den er rigtig smart, men larmer meget. De mennesker, der arbejder på fabrikken, skal have et lille kontor, hvor de kan holde øje med maskinen uden at være forstyrret af larmen.

Se opgaven her

OPLEV STEMNINGEN 

Se de to videoer fra Naturfagsmaraton 2018/2019.

Naturfagsmaraton er støttet af:

 

© Naturvidenskabernes Hus