Jet-Net.dk debatindlæg i Jyllands-Posten: "At få sig selv foræret"

Her kan du læse debatindlægget om Kloge Hænder-kampagnedagen 16. marts af Jet-Net.dk's erhvervspræsidie.

Debatindlæg på Kloge Hænder-kampagnedagen af Jørgen Mads Clausen, Danfoss | Mads Nipper, Grundfos | John Chubb, Sweco | Allan Rasmussen, Coloplast | Per Falholt, Novozymes | Steen Nielsen, Fremstillingsindustrien, alle i erhvervspræsidiet i Jet-Net.dk, netværk for skole-virksomhedssamarbejde 


Lærere i grundskolen og på ungdomsuddannelserne har én fornem rolle; de skal give hver enkelt elev – uanset baggrund og kompetencer – redskaber og inspiration til at vælge den rette vej i livet.

Skuespilleren Henning Nielsen har formuleret det poetisk og præcist med sætningen i overskriften i et P1-interview. En dygtig underviser i gymnasiet introducerede ham til kunst i bred forstand og fik ham til at stole på sine egne følelser og evner, så han turde vælge den rigtige vej for ham; uanset hvad andre måtte mene om hans beslutning. Han fik sig selv foræret af en dygtig underviser.

Mange tiltag er sat i værk

Når vi kigger på de stigende tal for tilgangen til de gymnasiale uddannelser kontra tallene for erhvervsuddannelserne, så er det tydeligt, at noget mangler i ligningen. Mange tiltag er sat i værk for at rette op på skævheden, så flere unge vælger en mere praktisk orienteret ungdomsuddannelse; heriblandt imagekampagner og højere adgangskrav. Men tiltagene har endnu ikke haft den ønskede effekt.

Grundlaget for det senere valg af uddannelse lægges i grundskolen, hvor det praktiske aspekt kontra det boglige fylder meget mindre.

Ifølge forskningen er der stor forskel på, hvordan elever lærer. Nogle er dygtige til sprog og til det boglige, andre er bedre rustet til at lære med hænder og krop. Sidstnævnte tilgang til læring er ofte mere konkret, og den er skolerne i fuld gang med at tilpasse undervisningen til.

Men da et flertal af lærerne selv har en gymnasial baggrund, skal der lidt hjælp udefra til dette kulturskift.

”I lommen på en lærling”

På den landsdækkende kampagnedag ”Kloge Hænder”, som afholdes 16/3, åbner virksomheder over hele landet deres døre for elever fra grundskoler og giver dem mulighed for at arbejde praktisk og få en smag på en fremtid, hvor både hoved og hænder arbejder.

Blandt mange spændende programmer skal eleverne ”I lommen på en lærling” hos Grundfos og Danfoss; et koncept, som Grundfos har udviklet sammen med en af de lokale skoler i Bjerringbro, Bøgeskovskolen, og tilbyder gennem Jet-Net.dk, netværk for skole-virksomhedssamarbejde. Hvert år sender skolen 25 pct. af sin årgang over til Grundfos, hvor de ca. 15 elever, som skolen udvælger, følger en lærling i en dag.

Viden og inspiration

Her oplever de både de krav, der stilles til dem, og hvilke muligheder, der ligger i jobbene ift. specialisering, videreuddannelse og karriere. Det giver eleverne viden og inspiration til at træffe et kvalificeret valg af uddannelse.

Lad dette være en opfordring til andre virksomheder, som også i fremtiden har behov for faglærte, om at bruge en model, som flytter holdninger, løfter et samfundsansvar og sikrer adgang til fremtidige medarbejdere.

System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object.
   at ASP._Page_views_partials_grid_editors_widget_cshtml.Execute() in g:\Data\nvhus.dk\web\Views\Partials\Grid\Editors\Widget.cshtml:line 14
   at System.Web.WebPages.WebPageBase.ExecutePageHierarchy()
   at System.Web.Mvc.WebViewPage.ExecutePageHierarchy()
   at System.Web.WebPages.WebPageBase.ExecutePageHierarchy(WebPageContext pageContext, TextWriter writer, WebPageRenderingBase startPage)
   at Umbraco.Core.Profiling.ProfilingView.Render(ViewContext viewContext, TextWriter writer)
   at System.Web.Mvc.Html.PartialExtensions.Partial(HtmlHelper htmlHelper, String partialViewName, Object model, ViewDataDictionary viewData)
   at ASP._Page_Views_Partials_grid_editors_base_cshtml.Execute() in g:\Data\nvhus.dk\web\Views\Partials\Grid\Editors\Base.cshtml:line 20