Rollemodel til Girls’ Day in Science-piger: Du kan ændre verden med IT-færdigheder

“Hvis du har en vision om at gøre verden til et bedre sted, som jeg har, så er IT-færdigheder noget, du virkelig kan bruge.”

Hvordan bygger man en softwarerobot? Hvorfor er der enzymer i vaskepulver? Hvor meget strøm producerer en havvindmølle? Hvordan kan programmering, pumpeteknologi og plastikgenbrug bidrage til en mere bæredygtig verden?

1700 piger fra grundskolens ældste trin og gymnasiet strømmer i dag den 12. september ud på 39 virksomheder, uddannelsesinstitutioner og science centre over hele landet til årets Girls’ Day in Science, der er arrangeret af Tektanken, landets største netværk for skolevirksomhedssamarbejde.

Pigerne skal undersøge og opleve, hvad man kan udrette med viden om IT, teknologi eller naturvidenskab og måske blive inspireret til at vælge en uddannelse og en karriere, som de fleste piger fravælger.

Der er nemlig stor mangel på pigerne på de IT-faglige, teknologiske og naturvidenskabelige uddannelser. Så det er et samfundsproblem, at pigerne ikke interesserer sig for fagene, pointerer Nanna Seidelin, direktør i Naturvidenskabernes Hus, der står bag Tektanken.

”Vi har brug for pigerne til at udvikle vores IT-løsninger og vores teknologi sammen med drengene. På den måde får vi de bedste produkter og løsninger, som vores samfund bygger på. Især i IT-branchen er der stor mangel på medarbejdere, og vi vil rigtig gerne vise, at IT og teknologi er for alle,” siger hun.

Softwareudvikler og rollemodel: Du kan ændre verden med IT-færdigheder

Netcompany er en af de virksomheder, der slår dørene op på Girls’ Day in Science. Her skal piger fra Gefion Gymnasium og Tårnby Gymnasium & HF introduceres til hverdagen hos et af landets største IT-konsulenthuse, der leverer digitale løsninger til en bred vifte af virksomheder i hele verden. Konkret skal de blandt andet prøve kræfter med at kode et element til en hjemmeside.

Som en del af konceptet for Girls’ Day in Science bliver pigerne mødt af en kvindelig rollemodel hos Netcompany, der allerede har taget den naturvidenskabelige vej gennem uddannelsessystemet og nu har en IT-faglig uddannelse.

Dzenita Hasic er 23 år, uddannet softwareingeniør og arbejder i dag som softwareudvikler hos Netcompany. Hun glæder sig til at tage imod pigerne, som hun har et klart budskab til:

”Jeg vil vise dem alle de mange muligheder, der er i IT-branchen. Som softwareudvikler arbejder du kreativt, bruger logisk tænkning og har masser af kontakt med mennesker. En IT-faglig uddannelse giver dig derudover hele verden som arbejdsplads, så der er ingen begrænsninger. Og hvis du har en vision om at gøre verden til et bedre sted, som jeg har, så er IT-færdigheder noget, du virkelig kan bruge,” siger hun.

André Rogaczewski: Nu skal det digitale glasloft brydes

Også Dzenita Hasic’ øverste chef, administrerende direktør for Netcompany André Rogaczewski, håber, at pigerne vil få øjnene op for mulighederne med en IT-faglig fremtid.

”Mit håb er, at vigtige tiltag som Girls’ Day in Science kan være med til at tænde den naturvidenskabelige gnist hos vores unge kvinder, så flere søger mod uddannelser inden for teknik og it. Det er nu, det digitale glasloft skal brydes, de damer. I takt med en stigende digitalisering af samfundet får Danmark brug for at bringe alle talenter i spil – i særdeleshed alle de mange dygtige og intelligente kvinder. Uden jer kan vi ikke lykkes. I er en forudsætning for Danmarks digitale lederskab og fortsatte vækst,” siger han. 

Virksomheder må opgive at besætte hver tredje stilling

Der er hårdt brug for, at flere går i IT-faglig retning. Mere end hver tredje virksomhed må i dag helt opgive at besætte blandt andet IT-stillinger, fortæller direktør i IT-Branchen, Birgitte Hass:

”Der er et kæmpe behov for at få flere til at melde sig under de naturvidenskabelige faner, hvor der også i fremtiden vil være masser af jobmuligheder,” siger hun.

Hun slår fast, at det er meget vigtigt, at virksomhederne i Danmark åbner op for de unge, både piger og drenge, så de kan blive inspireret og se mulighederne:

”Vi oplever, at både drenge og piger er lige begejstrede for teknologi og naturvidenskab, når de først er blevet introduceret til det. Det er derfor afgørende, at virksomheder og uddannelsesinstitutioner åbner dørene, så de unge kan få et indblik i nogle af de mange muligheder, der findes på de her områder.”

Virksomheder som Danfoss, Grundfos, Novozymes, Micosoft, Google, Vestas og Haldor Topsøe, Ørsted og TDC Group slår også dørene op på Girls’ Day in Science.

I alt 39 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner over hele landet åbner dørene for pigerne i dag.

Administrerende direktør i Netcompany, André Rogaczewski, efterspørger flere kvinder med IT-kompetencer.
Dzenita Hacic er 23 år og softwareudvikler hos Netcompany.
Pigerne skal kode et element til en hjemmeside på deres besøg hos Netcompany
Fakta

Om Girls’ Day in Science 2018

Girls’ Day in Science er Tektankens nationale kampagnedag, hvor virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner over hele landet inviterer grundskole- og gymnasiepiger indenfor til at arbejde med praktiske og virksomhedsrelaterede opgaver. Pigerne møder kvindelige medarbejdere og studerende, der fortæller om deres uddannelsesvalg og karrieremuligheder i en verden af IT, teknologi og naturvidenskab.

Girls’ Day in Science sætter fokus på, at der er mange piger, der fravælger en naturvidenskabelig retning i deres uddannelses- og karrierevalg.

Den 12. september slår 39 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner over hele landet dørene op for omkring 1700 piger fra grundskoler og gymnasier til Girls’ Day in Science 2018.

Andre nyheder

Kontakt

Kontakt