Skole-virksomhedssamarbejde: Nedtælling til Girls’ Day in Science

Den 12. september vil 1500 til 1800 piger fra grundskoler og gymnasier i hele landet besøge virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner.

Vi nærmer os Tektankens årlige kampagnedag, Girls’ Day in Science, hvor vi har fuldt fokus på pigerne. Den 12. september slår 37 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner dørene op for op for, hvis de nuværende planer realiseres, op mod 1800 piger, der skal på inspirationstur og arbejde med virksomhedsrelaterede forløb inden for IT, teknologi og naturvidenskab. Alle forløb er endnu ikke bookede, men samlet er der plads til omkring 1800 piger.

I et skole-virksomhedssamarbejde med et bredt udvalg af Tektankens virksomheder skal pigerne møde kvindelige rollemodeller med STEM-uddannelser og karrierer inden for STEM.

I dialogen med kvinderne om uddannelsesvalg, muligheder inden for STEM-fag og karriere, kan pigerne blive inspireret til en fremtid med IT, teknologi og naturvidenskab.

Skole-virksomhedssamarbejde inspirerer piger

Og vi ved, at vi kan flytte på pigernes holdning. En undersøgelse blandt pigerne fra sidste års Girls’ Day in Science viste, at halvdelen havde fået mere lyst til at tage en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse. Det viser, at hvis uddannelsesinstitutioner og virksomheder samarbejder, kan vi faktisk rykke noget på denne vigtige dagsorden.

Læs undersøgelsen her.

Og det er nødvendigt. Uddannelses- og Forskningsministeriets tal viser, at der er stilstand på området. På det it-faglige område på akademi- og professionsbacheloruddannelserne er andelen af kvinder 28 procent, det samme som sidste år - og ét procentpoint mindre end i 2011. På bacheloruddannelserne er tendensen den samme. Kvindeandelen af de naturvidenskabelige, herunder de IT-faglige, uddannelser ligger på 44 procent – et tal, der kun er ét procentpoint bedre end i 2011. På de tekniske uddannelser samlet udgør kvinderne omkring tredjedel – ligesom i 2011. Med en samlet andel på 57 procent udgør kvinderne ellers majoriteten af alle studerende på tværs af alle uddannelser.

Se Uddannelses- og Forskningsministeriets rapport om kønsfordeling.

Men sammen kan vi gøre en forskel. Og der er plads til flere virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der sammen med Tektanken vil gøre en forskel.

Stadig plads på DTU’s spændende forløb

Lys, strålebehandling, musik, nanoteknologi og fremtidens energi. Det er nogle af kodeordene, når DTU i anledning af Girls’ Day In Science byder indenfor til en række arrangementer, hvor piger i gymnasie og grundskole kan blive klogere på spændende forskningsområder, fascinerende nye faciliteter og interessante karriereveje.

Og der er stadig plads! Se mere om deres super spændende forløb til Girls’ Day in Science.