Stockholm Junior Water Prize: Ny challenge i Unge Forskere

Danske gymnasieelever dyster mod unge fra hele verden om vand og bæredygtighed.

Stockholm Junior Water Prize – Denmark støttes af Poul Due Jensens Fond/Grundfos Fonden med 3.538.200 kr. Projektet afvikles i et samarbejde mellem Astra, DTU Miljø og Naturvidenskabernes Hus.

NY CHALLENGE I UNGE FORSKERE: DANSKE GYMNASIEELEVER DYSTER MOD UNGE FRA HELE VERDEN OM VAND OG BÆREDYGTIGHED

Når startskuddet til dette års Unge Forskere lyder, er der en ny titel på spil. Som noget nyt i år kan senior-projekterne om vand og bæredygtighed kvalificere sig til en plads i den internationale konkurrence Stockholm Junior Water Prize.

Stockholm Junior Water Prize er en konkurrence for gymnasieelever i hele verden. Eleverne dyster om at have den bedste løsning på vandrelaterede projekter. Selvom der i 2018 deltog mere end 30 forskellige lande, var Danmark ikke repræsenteret – det skal der laves om på i 2019.

JUNIOR WATER PRIZE – DENMARK I UNGE FORSKERE

Som en ny challenge til dette års Unge Forskere kan gymnasieelevernes senior-projekter sikre dem en adgangsbillet til konkurrencen i Stockholm til august, under World Water Week.

Udover at omhandle vand og bæredygtighed er det også et krav, at projektet gavner miljøet eller har social, teknologisk eller videnskabelig betydning for at kvalificere sig. Problemstillingen kan både være lokal og global, og frem mod den internationale konkurrence vil vinderen få både vejledning og sparring fra DTU Miljø.


EN KONKURRENCE DER ER RIG PÅ BÅDE LÆRING OG OPLEVELSER

Som Danmarks repræsentant til den internationale finale møder vinderen både forskellige forskere, politikere og medier. Der vil være events af både social, faglig og kulturel karakter. Derudover møder vinderen den internationale jury, oplever en tour i Stockholm og deltager i præmieceremonien og award-middag.

Konkurrencen er også en oplagt mulighed for at networke med andre internationale studerende, der ligeledes interesserer sig for science og bæredygtige vandløsninger. De internationale deltagere kan vinde Diplomas of Exellence og en check på 3.000 USD.

ET SAMARBEJDE MELLEM DTU MILJØ OG NATURVIDENSKABERNES HUS – STØTTET AF POUL DUE JENSENS FOND/GRUNDFOS FONDEN

Poul Due Jensens Fond/Grundfos Fonden støtter projektet med 3.538.200 kr., da de ønsker at øge bevidstheden hos unge mennesker om vand og vandteknologis betydning i en bæredygtig udvikling ved at gøre emnet attraktivt for brug i gymnasiet (Læs mere om fondens støtte her):

”Danmark er en nation med en rig tradition for viden og innovation, når det gælder vand. Vi er omgivet af det, og vi har vidst i århundreder, at vand er af afgørende betydning for vores sundhed og infrastruktur. Hvorfor vi ikke tidligere har deltaget i Stockholm Junior Water Prize er mig faktisk lidt af en gåde,” siger fondsdirektør Kim Skibsted, Poul Due Jensens Fond/Grundfos Fonden, som glæder sig til at følge arbejdet.

Naturvidenskabernes Hus og DTU Miljø udvikler nyt undervisningsmateriale til gymnasierne og afvikler kurser for gymnasielærere, så de uddannes i at bruge det nye materiale.

“Her på DTU vil vi meget gerne bringe den nyeste viden og forskning om vandteknologier og bæredygtighed i spil i samfundet. Samarbejdet giver spændende muligheder for at inspirere de unge mennesker og at bringe disse emner på dagsordenen i gynmasiet”, siger Professor Hans-Jørgen Albrechtsen, DTU Miljø.

For nogle af gymnasieeleverne skiftes skoledagen også ud med læring i praksis, når de besøger danske virksomheder, der beskæftiger sig med vand og vandteknologi. Som en del af projektet etablerer Tektanken, Naturvidenskabernes Hus’ program for skolevirksomhedssamarbejde, samarbejder med relevante virksomheder, der kan give eleverne inspiration til deres projekter. Samtidig får eleverne en forsmag på, hvad en fremtidig karriere med vand har at byde på, og de møder medarbejdere, der fortæller om deres opgaver og hverdag.

”Støtten fra Poul Due Jensens Fond/Grundfos Fonden er altafgørende for projektet, der inspirerer gymnasieelever til at opfinde og udvikle, og samtidig øge unges viden om vandteknologis betydning for bæredygtig udvikling.”

Fortæller Nanna Seidelin, direktør i Naturvidenskabernes Hus og uddyber: ”Med etableringen af nye virksomhedssamarbejder oplever gymnasieeleverne blandt andet, hvordan virksomhederne i praksis arbejder med vand og vandteknologi, hvilket kan give inspiration til deres egne projekter. Vi glæder os til samarbejdet med gymnasier, Astra, DTU og danske vandteknologivirksomheder.”

Det første undervisningsmateriale forventes at være færdigudviklet til august, hvor de første kurser holdes. Der åbnes for tilmelding til kurserne i maj. Projektets første skolevirksomhedssamarbejder forventes gennemført i foråret 2019.

Vil du høre mere om dette, så kontakt gerne projektleder Karina Ibsen, Naturvidenskabernes Hus: 30 51 02 24, kei@nvhus.dk.

TILMELDING TIL UNGE FORSKERE

For at vinde sponsorpræmien til Unge Forskere skal projektet tilmeldes hos Unge Forskere. 

VIDEO FRA SIDSTE ÅR FRA SIWI PÅ VIMEO:

PRESSEKONTAKT

Stine Gregersen
Kommunikationsmedarbejder, Naturvidenskabernes Hus
Telefon: 5154 8549, Mail: sg@nvhus.dk

Hans-Jørgen Albrechtsen
Professor, DTU Miljø
Telefon: 21763889, Mail: hana@env.dtu.dk 

Kim Nøhr Skibsted
Fondsdirektør, Poul Due Jensens Fond/Grundfos Fonden
Telefon: 3052 5020, Mail: kskibsted@grundfos.com

Andre nyheder

Kontakt

Kontakt