Skole-virksomhedssamarbejde: TEKTANKEN INSPIRERER LÆRERE OG ELEVER

I Tektanken inspirerer virksomheder og uddannelsesinstitutioner i hele Danmark unge til at tage en uddannelse inden for IT, teknologi, naturvidenskab og håndværk. 

  • Gennem Tektanken gør virksomhederne det muligt for elever i grundskolen og gymnasiet at arbejde praktisk med virksomhedsrelaterede opgaver og møde rollemodeller inden for forskellige brancher.
  • Tektanken bygger bro mellem skoler og virksomheder ved at forene skolekulturen med virksomhedskulturen gennem undervisningsforløb og koncepter, der kombinerer virksomhedens praksis med skolens teori.

Tektanken udarbejder virksomhedsrelaterede koncepter i samarbejde med både brancheorganisationer, virksomheder og uddannelsesinstitutioner. 

Koncepterne indebærer både aktuelle elementer fra virksomhedens praksis samt didaktiske og faglige overvejelser. På den måde bearbejdes virksomhedernes praksis pædagogisk, så de kan indgå som en del af den faglige undervisning i klasselokalerne. Samarbejdet mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner er koblet til en faglig agenda, og lærerne får anvisninger til, hvordan elevernes oplevelser hos virksomhederne kan omsættes til spændende naturfagsundervisning.

DE TRE DOGMEREGLER 

Tektanken bygger bro mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner.  Samarbejdet er altid koblet til den faglige undervisningen i skolen, og lærerne får inspiration til, hvordan elevernes oplevelser hos virksomhederne kan omsættes til spændende naturfagsundervisning. 

Tektanken har defineret tre dogmeregler for det gode skole-virksomhedssamarbejde:

  • Dialog med rollemodeller på virksomhed eller skole

  • Virksomhedsrelaterede STEM-opgaver (STEM: Science, Technology, Engineering and Mathematics)

  • Viden om jobmuligheder til elever og lærere


De tre dogmeregler udspringer fra erfaringer og forskning, der viser, at interessen for teknologi og naturvidenskab stiger, når eleverne oplever, hvordan teori kan anvendes i praksis.

Aktiviteter for både grundskoler, gymnasier og kommuner

Tektanken har følgende aktiviteter:

  • Tekcases til grundskoler
  • Tekcases til gymnasier
  • Kommunesamarbejder
  • Girls' Day in Science
  • Kloge Hænder

 

SE AKTIVITETER

Kernevirksomheder i Tektanken

Tektanken har fem kernevirksomheder: Danfoss, Haldor Topsøe, Novozymes, Coloplast og Grundfos. Kernevirksomhederne støtter Tektankens arbejde og tager både lokalt og nationalt ansvar for at inspirere flere børn og unge til at tage en uddannelse inden for IT, teknologi, naturvidenskab og håndværk. Deres engagement som kernevirksomheder og aktiviteter med skole-virksomhedssamarbejde er derfor med til at gøre en stor forskel for både samfundet, arbejdsmarkedet, landets skoler og den enkelte elev.

Tektanken har et erhvervspræsidium, der består af en repræsentant for den øverste ledelse i hver kernevirksomhed. Derudover er Fremstillingsindustriens formand og en repræsentant fra den øverste ledelse i Dansk Arbejdsgiverforening også medlem af ErhvervspræsidietErhvervspræsidiets medlemmer fungerer som overordnede ambassadører for Tektanken.

Vil du også gå forrest i arbejdet med at inspirere fremtidens medarbejdere til at vælge en karriere inden for IT, teknologi, naturvidenskab og håndværk? Så kontakt direktør i Naturvidenskabernes Hus, Maiken Lykke Lolck, og hør nærmere om, hvordan din virksomhed bliver kernevirksomhed i Tektanken.

De støtter Tektanken

Tektanken er støttet af Fremstillingsindustrien, Novo Nordisk Fonden, Nordea Fonden, Lundbeckfonden og Villum Fonden: