Enkle opgaveforløb: Elefantfødder på skoleskemaet

Konstruér betonvægge til et sygehus…. men start med at producere elefantfødder! Sådan lyder opfordringen fra Fårup Beton til de mange elever, der to gange om året lægger vejen forbi betonstøberiet, et af de største i Danmark.

Inden besøget arbejder eleverne i et par uger med at lave en række beregninger for at sikre, at betonen har den styrke, der skal til, for at bygningen bliver stående; også under en orkan.

Forberedelserne består af en grundig internetresearch på materialer foruden dokumentation for, hvilke materialer der er valgt og hvorfor.

Umiddelbart inden besøget producerer eleverne en prøve af deres beton i et langt, rundt rør – deraf navnet elefantfod – som medbringes på dagen for besøget for at blive testet.

Kvalitet i højsædet
På Fårup Beton er det virksomhedens ejer og direktør, Brian Knudsen, der tager imod eleverne og giver dem en rundvisning. Undervejs får eleverne mulighed for at tale med medarbejderne i udvikling, produktion og salg. Og spørgsmålene kommer i lind strøm:

”Hvad får man i løn her?”, ”Hvor stærk er den stærkeste beton?” etc.

Og så er det tid til at få testet, om betonen til elefantfødderne har den nødvendige styrke.

For at trykprøvningen kan udføres korrekt, er det vigtigt, at elefantfodens top er fin og glat, så trykket kan fordeles jævnt. Er den ikke udført i ordentlig kvalitet, får eleverne det at vide. For høj kvalitet i støbningen er afgørende, når det handler om at levere solide og bærende betonelementer til fx sygehuse og idrætshaller – kvalitetssans er derfor en af virksomhedens og medarbejdernes vigtigste værdier.

”Vi har valgt at gå ind i Jet-Net.dk, fordi vi gerne vil påtage os et ansvar i lokalsamfundet og give de unge et realistisk indtryk af, hvad det vil sige at have et arbejde ,” siger Brian Knudsen. 

”Et opgaveforløb ved en virksomhed giver børnene gode refleksioner - megen læring falder på plads for dem,” konstaterer Lars Bro, naturfagslærer ved Bjerregrav Skole.

OM FÅRUP BETONINDUSTRI
Fårup Betonindustri A/S har mere end 50 års erfaring med betonelementbyggeri og beskæftiger ca. 60 medarbejdere.

Virksomheden er 100 % ordreproducerende og leverer unikke og skræddersyede løsninger overalt i Danmark.

Direktør Brian Knudsen står for præsentationen af virksomheden, mens en medarbejder fra produktionen deltager sammen med ham i rundvisningen af eleverne og foretager testen af deres betonprøver. Besøg www.faarup-beton.dk, hvis du vil vide mere om virksomheden.