Faglige inspirationsbesøg: Videnskabelig produktion af fiskefoder

"Eleverne får øjnene op for en ny verden af muligheder med de naturvidenskabelige fag, når de besøger en global virksomhed," ifølge Mark Andreassen, lektor i biologi og kemi, Herning Gymnasium, efter besøget ved Biomar.

Vidste du, at fisk er bedre til at danne kød af deres foder end fx køer og grise? Det skyldes bl.a., at de er ”vægtløse” i vandet og ikke bruger så meget energi som alle os på land. 

Eller at fisk er lidt småkræsne? Derfor gælder det om at sikre en overflade på foderpillerne, så de forskellige fiskearter hver især har lyst til at spise dem. 

Det var bare nogle af de overraskende oplysninger, som 30 morgenfriske elever hørte om på et halvdagsbesøg ved verdens tredjestørste producent af fiskefoder, Biomar. 

Foruden en rundvisning i produktionen fik de mulighed for at høre om, hvorfor flere af medarbejderne har valgt en naturvidenskabelig uddannelse, og hvordan de bruger den ved Biomar. Fx den kvindelige civilingeniør, som bare fem år efter sin kandidateksamen og her i sit første job har været ansvarlig for opbygningen af Biomar’s nye fabrik i Tyrkiet.

Eller den ph.d.-studerende, som røntgenfotograferer foderpillerne for at sikre sig, at fedstofferne i disse er jævnt fordelt i små indvendige lommer og ikke går tabt på ydersiden. 

Herefter fik eleverne selv lov til at kvalitetssikre foderet under kyndig assistance af laboranterne; dvs. teste pillernes vægt, styrke, flydeegenskaber og fedtindhold. 

Hvorfor åbner Biomar dørene for de unge?
”Vi er med i Jet-Net.dk for at fremme forståelsen og interessen for naturfaglige fag, og fordi vi ikke har mulighed for at have mange lærlinge og derfor gerne vil gøre noget for lokalsamfundet på anden vis,” siger R&D Manager, Continental Europe, Jørgen Holm, Biomar. 

I planlægning og afvikling af skolebesøget hos virksomheden deltog en R&D Manager, en produktudvikler, en Ph.d.-studerende, tre laboranter og en ingeniørstuderende.

 

OM BIOMAR
Biomar er en af de førende leverandører af fiskefoder til den hurtigt voksende akvakulturindustri. 

Hovedforretningsområderne er foder til laks og ørred i Norge, Storbritannien og Chile, foder til ferskvandsørred, havbars og guldbrasen på resten af det europæiske kontinent og foder til tilapia, rejer og andre varmtvandsarter i Central- og Sydamerika. 

Biomar har produktionsfaciliteter i de fleste af verdens vigtigste fiskeopdrætsnationer, inklusiv Norge, Chile, Grækenland, Storbritannien, Spanien, Frankrig, Costa Rica, Danmark og Tyrkiet.

I 2015 havde Biomar Koncernen en omsætning på ca. 9 mia. DKK. BioMar koncernen er fuldt ejet af Aktieselskabet Schouw & Co. 

Besøg www.biomar.com, hvis du vil vide mere om virksomheden.