Bag om betonfacaden

Kan du forestille dig en infrastruktur uden beton? Nej, vel? Beton er formbart, vejrbestandigt, utrolig holdbart og et enormt vigtigt materiale. Mød beton-eksperter, der gennem generationer har udviklet viden og skabt arbejdspladser i et landbysamfund.

Oplevelser og aktiviteter på virksomheden
På Fårup Beton viser direktør, Brian Knudsen, eleverne rundt på virksomheden, hvor de kan følge med i processerne bag betonstøbning. De dykker ned i alt lige fra tegninger til selve støbningsprocessen og efterbehandling af betonelementerne. Eleverne får også lov at se det færdige resultat af de imponerende store betonelementer, facadeelementer og søjler.
Besøgets kulmination er i virksomhedens tørlaboratorie, hvor eleverne prøver kræfter med trykprøver af egne støbte betonklodser lavet hjemmefra - og får at se hvilket hold, der har lavet den mest holdbare beton blanding.

Undervejs møder eleverne en lang række medarbejdere, ufaglærte såvel som højtuddannede konstruktionsingeniører.

Se sidste års program vedhæftet under praktisk info.

 

Emnefelt og problemstillinger
Hvad er beton lavet af? Og hvordan støber man et holdbart betonprodukt?
Hvilken betydning har den familieejet virksomhed for udviklingen af Fårup by? 

Fårup Beton har været med til at forme Fårup by, til det den er i dag, og har derfor en stor historisk betydning for det lokale samfund. Derudover har virksomheden en kolossal praktisk og teoretisk viden om beton, som er afprøvet og finpudset gennem generationer.

Besøgskonceptet kan bruges som et emne om beton i fagene fysik/kemi. Dette med et fokus på hærdningsprocesser, jordens ressourcer og/eller strukturel styrke. Alternativt kan forløbet kombineres med en historisk vinkel ift. virksomhedens betydning for lokalsamfundet.

Hvis muligt kan konceptet indgå i et fællesfagligt emne om beton for fagene fysik/kemi og geografi (se eksempel under materialer).

 

Forberedelse forud for besøgskonceptet
Inden besøgskonceptet igangsættes forventes det, at læreren har læst materialet om sikkerhed ift. cement.

Betonklodser til brug ved test på virksomheden:
Eleverne skal først have regnet på blandingsforhold i forskellige styrker. Klodserne laves i 10 cm. plakatrør eller i mælkekartonner. Det er afgørende, at enderne af trykprøven er flade og vinkelrette.

Læreren bør afstemme besøget, sådan at betonprøverne når at hærde færdig. Koordiner venligst med virksomheden, hvad fokus er for besøget ift. faglige sammenhæng, antal elever og antal hold, der deltager i testen af betonprøver.

Det forventes, at eleverne inden besøget har undersøgt virksomhedens hjemmeside samt set den historiske film om Fårup Beton.

 

Efterbehandling
Klasse kan evt. arbejde med de matematikopgaver, der ligger under materialer. Opgaverne tager udgangspunkt i Fårup beton.

 

Der er plads på følgende kurser