Griseskank og røntgenstråling

Ioniserende stråling kan være farlig for levende organismer. Samtidig kan forskellige former for stråling bruges til diagnosticering og behandling af sygdomme.

Oplevelser og aktiviteter på virksomheden
Under besøget vil eleverne blive præsenteret for, hvilke faglige kompetencer der er i spil i afdelingen Røntgen og Scanning. Under besøget vil eleverne møde både radiografer og en hospitalsfysiker, der fortæller om deres job og uddannelse.

Eleverne vil også prøve at tage røntgenfotos af både medbragt griseskank og kylling. Ud fra billederne skal eleverne reflektere over, hvorfor radiograferne justerer energiniveauet i røntgenstrålingen ved forskellige undersøgelser.

Desuden vil eleverne under besøget se og prøve forskelligt beskyttelsesudstyr, der anvendes i forbindelse med røntgenoptagelser, samt se på anonymiserede røntgenbilleder af klassiske tilstandes manifestation på røntgenoptagelser.

Emnefelt og problemstillinger
Ioniserende stråling bruges på hospitalet både til diagnosticering og behandling. Radiografer er den faggruppe, der er særligt uddannede til at undersøge patienter ved hjælp af røntgenstråling, hvorefter lægerne ud fra røntgenbillederne kan diagnosticere patienterne.

Besøget hos afdelingen for Røntgen og Scanning er velegnet til at kombinere med det fællesfaglige fokusområde "Teknologiens betydning for menneskers sundhed og levevilkår" og det timeløse fag Uddannelse og Job. Eleverne vil blandt andet møde radiografstuderende, der forklarer om deres uddannelse, og hvilke jobs, de kan arbejde med.

Foreberedelser forud for besøgskonceptet
Som forberedelse til besøget vil det være en god ide, hvis eleverne har arbejdet med:

  • Forskellige typer af ioniserende stråling
  • Risici ved ioniserende stråling
  • Anatomi ift. bevægelsesapparat

Efter besøget kan man anvende nogle af de røntgenfotos, der er blevet taget på dagen som empirisk perspektivering i den videre undervisning i det fællesfaglige fokusområde.

Der er ingen ledige pladser