Fuldt fokus på STEM uddannelser til Girls’ Day in Science

STEM uddannelserne er i fokus, når omkring 1700 piger tager til Girls’ Day in Science den 12. september.

Den 12. september åbner 39 virksomheder, uddannelsesinstitutioner og science centre dørene for omkring 1.700 piger til årets landsdækkende Girls’ Day in Science, hvor piger fra folkeskolens ældste klasser og gymnasiet får smag på en fremtid med STEM uddannelser indenfor IT, teknologi og naturvidenskab.

Softwarerobotter, vindmøller, enzymer, termostater og satellitter er bare en lille del af den forskelligartede teknologi og naturvidenskab, som omkring 1.700 piger fra folkeskoler og gymnasier i hele landet skal have fingrene i onsdag den 12. september til officiel Girls’ Day in Science.

Tektanken, Danmarks største netværk for skolevirksomhedssamarbejde, afholder Girls’ Day in Science for sjette år i træk, og direktør i Naturvidenskabernes Hus, der står bag Tektanken, glæder sig til dagen på pigernes vegne.

”Jeg er sikker på, at pigerne får en fantastisk spændende og inspirerende dag, hvor de får et indblik i de mange jobmuligheder, der findes inden for IT og teknologi.  Som samfund mangler vi pigerne på de IT-faglige, tekniske og naturvidenskabelige uddannelser,” siger Nanna Seidelin.

PIGERNE MANGLER PÅ STEM UDDANNELSERNE

Optagstallene fra de videregående uddannelser taler nemlig deres tydelige sprog. Selvom pigerne er i overtal på de videregående uddannelser samlet set, så er de i undertal på de tekniske og naturfaglige uddannelser. Eksempelvis er der kun 28 procent kvinder på det IT-faglige område på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne. Og det er et problem, ifølge Nanna Seidelin.

”Det er vigtigt, at både mænd og kvinder er med til at skabe fremtidens digitale løsninger og teknologi. Vores samfund vil i høj grad være afhængig af en stærk kombination af digitalisering og ny teknologi, som vi skal bruge uddannede medarbejdere til både at udvikle og betjene. Og der har vi brug for både kvinder og mænd,” siger Nanna Seidelin.  

Alle arrangører har lagt sig i selen for at lave et spændende program for pigerne til Girls’ Day in Science. En af dem er Ørsted, som tager pigerne med på en sejltur, der er lidt ud over det sædvanlige.

MANGFOLDIGHED SKABER RESULTATER HOS ØRSTED

Som en del af programmet hos Ørsted i Grenaa skal godt 70 piger fra VID Gymnasier og Rønde Gymnasium ud på havet til Anholt Havmøllepark for at få et imponerende indblik i arbejdet med vindenergi. Pigerne bliver sejlet ud til havmølleparken af Anholt-færgen. I løbet af dagen guider kvindelige medarbejdere pigerne gennem praktiske øvelser og fortæller om de valg, der førte til et arbejde hos Ørsted.

”For os er mangfoldighed i medarbejderstaben vigtig for at skabe innovation, harmoni og bedst mulige resultater. Vi har brug for alle de talenter, vi kan få, så jo større udvalg af dygtige ansøgere jo bedre for os. Derfor inviterer vi igen i år til Girls’ Day in Science for at vise nogle af de spændende tekniske opgaver, man kan arbejde med i vores verden af havmølleparker,” siger Hanne Blume, HR-direktør i Ørsted.

Se Ørsteds program for dagen.

PIGER PROGRAMMERER SOFTWAREROBOTTER HOS TDC GROUP

TDC i København slår også dørene op til Girls’ Day in Science. Her skal 24 piger fra 8. og 9. klasse fra Heibergskolen lære at programmere en softwarerobot. I løbet af dagen får pigerne rig mulighed for at tale med de kvindelige IT-talenter fra TDC om deres valg af uddannelse, IT-job og karriereforløb.

Koncerndirektør i TDC, Jens Aaløse, håber at arrangementet kan vise pigerne, at IT-jobs i høj grad også er for kvinder.
 
”Vi ser en stigende efterspørgsel efter medarbejdere med stærke IT-kompetencer i alle dele af erhvervslivet. Her i TDC Group oplever vi også, at det er rigtig svært at rekruttere disse vigtige specialister. Derfor er det også helt afgørende, at vi ved at lægge hus til et arrangement som Girls’ Day In Science får fortalt, at IT-uddannelser og IT-jobs i den grad også er for kvinder. Vi har brug for den diversitet og dynamik, det skaber, når både mænd og kvinder bidrager til den digitale transformation, som vores samfund undergår i disse år,” siger han.

Se TDC’s program for dagen.

LIGESTILLINGSMINISTER BESØGER PIGERNE

Inden pigerne skal i gang med softwarerobotterne, besøger ligestillingsminister Eva Kjer Hansen TDC Group for at hilse på pigerne. Hendes budskab er klart. Hun bakker op om Girls’ Day in Science, og hun håber pigerne ser de mange muligheder i STEM uddannelserne.

”Der findes ikke pigefag eller drengefag. Det er det budskab, jeg tager med, når jeg møder de unge studerende til Girls’ Day in Science. Hverken de unge eller samfundet kan være tjent med, at vi i 2018 har så kønsopdelte uddannelser. Det hæmmer de unges muligheder for at udfolde deres potentiale, og det begrænser den talentmasse, vi som samfund kan trække på. Det gælder især med fag som IT, teknologi og naturvidenskab, hvor der er alt for få piger, og hvor vi går en stor efterspørgsel i møde. Girls’ Day in Science giver anledning til, at pigerne får øjnene op for de mange muligheder inden for disse fag, og jeg håber, at endnu flere virksomheder vil åbne dørene op for de unge næste år.”

Virksomheder som Danfoss, Grundfos, Novozymes, Micosoft, Google, Netcompany, Vestas og Haldor Topsøe slår også dørene op på Girls Day in Science.

39 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner over hele landet åbner dørene for pigerne.

Se den fulde liste på www.tektanken.dk.

Andre nyheder

Kontakt

Kontakt